Φλώρινα

Γαστρονομία Φλώρινας

Τοπικές συνταγές της Φλώρινας

Φασολάδα

Υλικά (για 6 άτομα):

φασόλια ½ κιλό, 2 ντομάτες μεγάλες πολτοποιημένες, 2 καρότα σε κομματάκια,1 ξερό κρεμμύδι, 2-3 κόκκινες ξεραμένες πιπεριές, ελαιόλαδο 1 κούπα,πιπέρι κόκκινο γλυκό ½ κουταλιά, μαϊντανό ½ κούπα ή αποξηραμένο δυόσμο, 1 κουταλιά αλάτι, σέλινο ½ κούπα ψιλοκομμένο,προαιρετικά πιπερίτσες καυτερές /τσούσκες, προαιρετικά νερό

Εκτέλεση:

Από το προηγούμενο βράδυ βάζετε τα φασόλια να μουσκεύουν σε νερό. Το πρωί αλλάζετε το νερό και τα βάζετε να πάρουν μια βράση. Αδειάζετε το νερό και βάζετε στην κατσαρόλα φρέσκο, ώστε να υπερκαλύπτει κατά πέντε πόντους τα φασόλια. Τοποθετείτε και πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτετε στα φασόλια με το νερό, τα καρότα, το κρεμμύδι και τις ξεραμένες πιπεριές.Σιγοβράζετε με σκεπασμένη κατσαρόλα για 1 ½ ώρα. Ελέγχετε συχνά μήπως και χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμη νερό, το οποίο θα πρέπει να είναι ζεστό. Προς το τέλος, προσθέτετε τον μαϊντανό ή το δυόσμο, τις ντομάτες και το αλάτι. Βγάζετε από τα φασόλια σε ένα πιάτο το κρεμμύδι και τις βρασμένες πια πιπεριές. Πολτοποιείτε το κρεμμύδι, αφαιρείτε τις φλούδες από τις πιπεριές και τις πολτοποιείτε και αυτές. Ξαναρίχνετε τα πολτοποιημένα υλικά στην κατσαρόλα και ανακατεύετε.Σε ένα μικρό τηγανάκι κάψτε λίγο λάδι και σε αυτό βάλτε και ανακατώστε το κόκκινο πιπέρι. Αμέσως το ρίχνετε στα φασόλια και τα κατεβάζετε από την φωτιά.

Εάν σας αρέσουν τα λίγο καυτερά, ρίξτε στην κατσαρόλα μια - δύο καυτερές πιπερίτσες (τσούσκες) ή ο καθένας μπορεί να τις βάλει στο πιάτο του.

 

Κεφτέδες με κρεμμύδια και κόκκινες πιπεριές

Υλικά (για 4-5 άτομα) :

για τους κεφτέδες: κιμά μοσχαρίσιο ½ κιλό,ψίχα ψωμιού 2 φέτες, 1 αυγό, σκόρδο 1-2 σκελίδες, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι μαύρο

για το υπόλοιπο φαγητό: κρεμμύδια ξερά 1½ κιλό, πιπεριές κόκκινες 1 κιλό σε ροδέλες, λάδι 1 κούπα, ντομάτες  2 ψιλοκομμένες,  2 δαφνόφυλλα, πιπέρι κόκκινο, νερό 1 κούπα

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τα κρεμμύδια, τα ψιλοκόβετε σε λεπτές μακρόστενες φέτες. Κόβετε τις κόκκινες πιπεριές σε ροδέλες. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα καβουρδίζετε τα κρεμμύδια με το μισό λάδι, το κόκκινο πιπέρι, τις ντομάτες, τις πιπεριές σε ροδέλες και τα αφήνετε να σιγοβράσουν. Προσθέτετε μια κούπα νερό. Βράζετε για λίγο ακόμη και αποσύρετε από την φωτιά. Σε ένα βαθύ σκεύος βάζετε τον κιμά, βρεγμένη και στυμμένη ψίχα ψωμιού, το αυγό, το ψιλοκομμένο σκόρδο, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι. Ζυμώνετε τα υλικά όλα μαζί καλά , να γίνει ομοιόμορφο το υλικό. Αδειάζετε τα μισοβρασμένα κρεμμύδια με τις πιπεριές σε ταψί, πλάθετε τους κεφτέδες σε σχήμα και μέγεθος της αρεσκείας σας και τους τοποθετείτε πάνω στα κρεμμύδια. Προσθέτετε αλατοπίπερο, το υπόλοιπο λάδι, τα δύο δαφνόφυλλα και ψήνετε στους 200ο C για δύο ώρες.

 

Μαντηλάκια (μοσχάρι με μελιτζάνες)

Υλικά (4 άτομα): 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας σε μερίδες, 4-5 μελιτζάνες μακριές, 4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες, 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο, λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, λίγο ελαιόλαδο, 1 κούπα νερό, 1 ποτηράκι ερυθρό ξηρό κρασί, 2 κουταλιές τριμμένη φέτα, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Πλένετε το κρέας και το σοτάρετε σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο. Κατόπιν, προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, το κρασί, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Αφήστε το κρέας σε χαμηλή φωτιά να βράσει και να μαλακώσει.Στο μεταξύ, κόψτε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε φέτες περίπου 1.5 εκατοστού, τηγανίστε τις ελαφρά και αφήστε τις σε χαρτί κουζίνας να αποβάλουν το λάδι.Τοποθετήστε 2 φέτες μελιτζάνας σταυρωτά και στη μέση του σταυρού βάλτε από ένα κομμάτι κρέας. Σκεπάστε το κρέας με τις 4 άκρες από τις φέτες μελιτζάνας και καρφώστε από πάνω μία οδοντογλυφίδα, σχηματίζοντας έτσι τα μαντηλάκια. Τοποθετήστε τα μαντηλάκια σε ταψί και βάλτε τη σάλτσα από την κατσαρόλα. Ψήστε το φαγητό στον φούρνο στους 200οC για 25-30 λεπτά.Πριν σερβίρετε,πασπαλίστε το πιάτο με τον μαϊντανό και το τριμμένο τυρί.

 

Γίγαντες Πρεσπών (φούρνου)

Υλικά: Μισό κιλό γίγαντες, 2 μεγάλα ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια, 2 μεγάλα ψιλοκομμένα καρότα, 2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, μισή κούπα πελτέ ντομάτας,
ένα ματσάκι μαϊδανό με λίγο σέλινο μαζί, λίγο σκόρδο κατά προτίμηση, μια κουταλιά ρίγανη, μια κουταλιά δυόσμο ξερό ή χλωρό εάν έχουμε, μια κουταλιά κόκκινο πιπέρι ή μπούκοβο, μια κούπα λάδι

Εκτέλεση: Πλένουμε τα φασόλια.Τα βάζουμε στην κατσαρόλα (όχι χύτρα) με μπόλικο νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση, κλείνουμε το μάτι κουζίνας και τα αφήνουμε μια ώρα περίπου για να μουλιάσουν καλά(με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να τα μουσκέψουμε απ' το βράδυ).
Αφού φουσκώσουν τα φασόλια μας τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε να βράσουν μαζί με τα ψιλοκομμένα καρότα. Μέσα στο ταψί μας τώρα βάζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τις ψιλοκομμένες πιπεριές, ρίχνουμε το λάδι και τα σωτάρουμε έως ότου μαραθούν λίγο. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας τον μαϊδανό και όλα τα μυρωδικά μας. Αφού έχουν βράσει τα φασόλια τα ρίχνουμε στο ταψί μαζί με το ζουμί τους και τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 45'' λεπτά περίπου.
Δεν πρέπει να χάσουν όλο το ζουμί τους, άμα χρειαστεί ρίχνουμε λίγο βραστό νερό.

 

Στραπατσάδα Φλώρινας

Υλικά: 2 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε φέτες , 5 αυγά, 2 ώριμες ντομάτες, 1 κουτ.σουπ. γάλα, 1 φλιτζ.τσαγ. φέτα σκληρή, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, μαϊντανός, αλάτι, πιπέρι, 2 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση: Σ' ένα μεγάλο τηγάνι με 2 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο τσιγαρίζετε τις πιπεριές και το σκόρδο. Ρίχνετε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και περασμένες στο μίξερ. Αφήνετε το μίγμα να βράσει μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά .Προσθέτετε το μαϊντανό, ελάχιστο αλάτι και τη φέτα θρυμματισμένη. Χτυπάτε τα αυγά με μια κουταλιά γάλα και περιχύνετε μίγμα.Σβήνετε τη φωτιά και ανακατεύετε ελαφρά να πάει παντού το αυγό και να δέσει καλά. Βάζετε τη στραπατσάδα στην πιατέλα και πασπαλίζετε με πιπέρι.

 

Πίτα με πράσα και πιπεριές φλωρίνης

Υλικά (για 8 ατομα):

για την ζύμη: 1/2 κιλό αλεύρι, 1 κουτ.αλάτι, 2 κουτ.ξύδι, 1/4 κούπα λάδι, 1 κούπα χλιαρό νερό, 3/4 κούπας μαργαρίνη μαλακιά

για την γέμιση: 800γρ. πράσα σε λεπτές ροδέλες, 800γρ. πιπεριές φλωρίνης, 1 ντομάτα αποφλοιωμένη σε κομματάκια, 1/4 κούπας λάδι, 1/4 ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπερι, 1/2 κουταλάκι μπούκοβο

Εκτέλεση: Ετοιμάστε τη ζύμη. Στο μπολ του μίξερ, ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι, ρίξτε το ξύδι, το λάδι και το νερό και ζυμώστε με το γάντζο ζυμώματος για 7', ώσπου να σχηματιστεί ζύμη απαλή, που να μην κολλάει στα δάχτυλα. Χωρίστε τη σε 12 μπαλάκια και αραδιάστε τα σ' ένα ταψάκι. Σκεπάστε τα με νωπή πετσέτα κι αφήστε τα να σταθούν 1 ώρα. Στο μεταξύ, βάλτε τα πράσα να βράσουν σε αρκετό νερό, ώσπου να μισομαλακώσουν και στραγγίστε τα πολύ καλά. Ψήστε στο γκριλ τις πιπεριές, ξεφλουδίστε τις και κόψτε τις σε κομμάτια. Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα να ζεσταθεί, ρίξτε μέσα τα πράσα και τις πιπεριές και ανακατέψτε επάνω στη φωτιά 7' - 8', να σοταριστούν. Προσθέστε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και το μπούκοβο κι αφήστε το μίγμα 2' σε δυνατή φωτιά, ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά. Ρίξτε κι ανακατέψτε το μαϊντανό. Ανοίξτε τα μπαλάκια της ζύμης σε φυλλαράκια 20 εκ., αλείψτε τα με λίγη μαργαρίνη και στοιβιάστε τα τρία - τρία μαζί. Αφήστε τα στοιβαγμένα πιταράκια να σταθούν 30' στο ψυγείο και ανοίξτε τα σε τέσσερα φύλλα, με διάμετρο ελαφρά μεγαλύτερη από τη διάμετρο ενός ταψιού 40 εκ. Λαδώστε το ταψί και στρώστε τα δύο φύλλα. Απλώστε επάνω τη γέμιση και σκεπάστε τη με τα υπόλοιπα δύο φύλλα. Λαδώστε καλά την επιφάνεια της πίτας και χαράξτε τη σε κομμάτια. Ψήστε τη στους 180 βαθμούς Κελσίου, 1 ώρα περίπου, να ροδίσει επάνω - κάτω. Σερβίρετέ τη ζεστή ή κρύα, είναι το ίδιο νόστιμη.