Γρεβενά

Γαστρονομία

Γαστρονομία

Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί κάποιος στην περιοχή και να μην ευχαριστηθεί το καλό φαγητό.

Κρεατικά σε κάθε πιθανή μορφή, μαγειρευτά, ψητά στα κάρβουνα ή στη σούβλα, παραδοσιακές πίτες, ντόπιες χυλοπίτες και τραχανάς, εξαιρετικά τυροκομικά προϊόντα και τεράστια ποικιλία σε συνταγές μανιταριών εγγυώνται την γευστική απόλαυση και του πιο απαιτητικού επισκέπτη.

Επιπλέον, όλο και μεγαλώνει η τοπική παραγωγή οίνου, οπότε στους περισσότερους χώρους εστίασης σερβίρεται εξαιρετικό ντόπιο κρασί.

 

Πέρδικα Κοκκινιστή

Υλικά (2 άτομα) :

perdikes-kokkinistes-pilafiΜία πέρδικα, ξύδι από καλό κρασί, 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, ένα ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, μια πιπεριά κομμένη σε κύβους, 2 ντομάτες περασμένες στον τρίφτη, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 ποτήρι του κρασιού κρασί, 1 ποτήρι του κρασιού λάδι, 2 ποτήρια του κρασιού νερό, μια πρέζα μοσχοπίπερο, ένα φύλλο δάφνη, μια πρέζα ρίγανη και μισό αγγούρι κομμένο σε ροδέλες.

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε το πουλί και το καψαλίζουμε με οινόπνευμα απ’ έξω, αλλά και μέσα στην κοιλιά του, για να φύγει η μυρωδιά. Στη συνέχεια, το μαρινάρουμε στο ξύδι, για περίπου μία ώρα. Βάζουμε την πέρδικα στη χύτρα ταχύτητας με νερό. Βράζουμε την πέρδικα για 25 λεπτά και πετάμε το νερό. Στην ίδια χύτρα και αφού την πλύνουμε, ρίχνουμε το λάδι. Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, την πιπεριά και το σκόρδο. Μόλις αρχίσουν να ξανθαίνουν τα κρεμμυδάκια, ρίχνουμε τις ντομάτες. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, ένα ποτήρι κρασί και 2 ποτήρια του κρασιού νερό. Μαγειρεύουμε στη χύτρα την πέρδικα, για περίπου μία ώρα. Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές ή πιλάφι και γαρνίρουμε με τις ροδέλες του αγγουριού.

Λαγός ή αγριογούρουνο στιφάδο

lagosstifadoΥλικά ( 4 άτομα) :

2–2 ½ κιλά κρέας, 3 κιλά κρεμμύδια για στιφάδο ολόκληρα, 1 κεφάλι σκόρδο, ½ μπουκαλάκι ξύδι-πιπέρι, δεντρολίβανο, φύλλα δάφνης, πάστα ντομάτας, αλάτι

Εκτέλεση : Βάζετε τα κρεμμυδάκια σε ζεστό νερό να πάρουν μία βράση και έπειτα τα σουρώνετε, ούτως ώστε να πεταχτεί το πρώτο νερό που θα έχει πάρει την πικρή γεύση από τα κρεμμύδια. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε το κρέας πολύ καλά και προσθέτετε την πάστα ντομάτας, το ξύδι, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό. Προσέχετε το νερό να μην είναι πολύ και αν χρειαστεί συμπληρώνετε στην πορεία.
Όταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, το δεντρολίβανο και τη δάφνη και τα αφήνετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά.

Μανιτάρια Μαγειρευτά 

manitariaΥλικά  (4 άτομα):

500γρ.διάφορα μανιτάρια, 1πιπερία πράσινη, μια κόκκινη, μια κίτρινη και 1 τουρσί, 1 ξερό κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο,1 ποτηράκι λευκό κρασί, 1 ντομάτα, λίγο μαϊντανό, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Κόβουμε τα μανιτάρια στα 2 ή στα 4 ανάλογα με το μέγεθος, τις πιπεριές σε μπαστουνάκια και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ντομάτα και τον μαϊντανό. Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Έπειτα, τα σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη ντομάτα, τον μαϊντανό και το αλατοπίπερο. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση στο ζουμί που αφήνουν τα μανιτάρια και η ντομάτα και τα σερβίρουμε ζεστά με λίγη ρίγανη.

Φασιανός κουρκούτι ("μάσινο" παραδοσειακό μακεδονίτικο φαγητό)

Υλικά :fasianos

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο,1 φασιανός, 8 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, Αλάτι, 10 ποτήρια νερό,10 κουταλιές αλεύρι, χυμό ενός λεμονιού, 4 κουταλιές ελαιόλαδο

Εκτέλεση :Καθαρίζουμε τον φασιανό, τον καψαλίζουμε, τον πλένουμε με άφθονο νερό, τον κόβουμε σε μερίδες και τον ξαφρίζουμε.Στην συνέχεια βάζουμε το νερό στην χύτρα τον φασιανό και το αλάτι και τον βράζουμε για περίπου 35’- 40’.Σε ένα μπολ προσθέτω νερό κρύο και λίγο από το βρασμένο νερό, ρίχνω το αλεύρι και ανακατεύω καλά ώστε να γίνει σαν χυλός για κρέπες (αν χρειαστεί προσθέτω κι’άλλο κρύο νερό). Παράλληλα αφαιρώ τον φασιανό από την κατσαρόλα και βάζω το ζουμί να πάρει μία βράση.Την κατεβάζω από την φωτιά και προσθέτω τον χυλό ανακατεύοντας συνεχώς για να μη μου σβολιάσει.Ξανατοποθετώ την κατσαρόλα στην φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς και στην συνέχεια προσθέτω τοσκόρδο το λάδι και το λεμόνι.

Πέρδικες Γεμιστές

 

perdikesΥλικά: (6 άτομα) 6 πέρδικες μικρές, ψίχα από 3 φέτες λευκό ψωμί, 4 φέτες χονδροκομμένες ζαμπόν μπούτι χοιρινό, 6 αυγά κρόκους, 10-12 φέτες μπέικον λεπτοκομμένες, 2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό, 1 κ.σ. αλεύρι, 300 ml άσπρο κρασί, 2 κ.σ.πελτέ ντομάτας, 1κ.σ.μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1κλαδάκι θυμάρι, 1 φύλλο δάφνης, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες για την γέμιση, 6 σκελίδες σκόρδο για το μαγείρεμα, 2 κομμάτια πορτοκαλόφλουδα, αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση:Ετοιμάστε τη γέμιση: Ψιλοκόψτε τα συκώτια των πουλιών, προσθέστε τη ψίχα ψωμιού, ψιλοκομμένο άπαχο ζαμπόν, τον μισό ψιλοκομμένο μαϊντανό και σκόρδο και τόσους κρόκους αυγών όσα και τα πουλιά που έχετε. Με αυτή την γέμιση παραγεμίστε τα πουλιά, ράψτε τα και  τυλίξτε τα με πολύ λεπτές φέτες μπέικον, αλατίστε τα και τα βάλτε τα σε μια κατσαρόλα όπου έχετε κάψει το βούτυρο. Όταν οι πέρδικες ροδίσουν καλά βγάλτε τις από την κατσαρόλα. Στο καυτό βούτυρο που έμεινε στην κατσαρόλα καβουρδίστε μικρά τετραγωνάκια από ζαμπόν πασπαλισμένα με αλεύρι. Τα κομματάκια του ζαμπόν είναι τόσα όσες και οι πέρδικες. Στα τσιγαρισμένα κομμάτια ζαμπόν ρίξτε 50 ml άσπρο κρασί για κάθε πέρδικα. Ρίξτε λίγο αργότερα πελτέ τομάτας, τον υπόλοιπο μαϊντανό, λίγο θυμάρι, δάφνη, και λίγη πορτοκαλόφλουδα. Βράστε για 10’. Βγάλτε από την κατσαρόλα το ζαμπόν και σουρώνετε την σάλτσα. Ξαναβάλτε τις πέρδικες στην κατσαρόλα, καθώς και το ζαμπόν και ρίξτε από πάνω την σάλτσα. Αφήστε να σιγοβράσουν για 10’ ακόμη  με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Τότε προσθέστε 6 σκελίδες σκόρδο για κάθε πέρδικα βρασμένες από πριν σε αλατισμένο νερό και στραγγισμένες. Αφήστε τα  όλα μαζί να σιγοβράσουν για 35’ και σερβίρετε.

Πρασοτηγανία με κόκκινο πιπέρι

 Υλικά (4άτομα) 600 γρ. χοιρινό(χωρίς κόκαλο, κομμένο σε μπουκιές ), 3 μεγάλα πράσα, 1 πρέζα ρίγανη, 2 κουτ.γλυκ.κόκκινο πιπέρι(πάπρικα γλυκιά), ½ φλιτζ.τσαγ.ελαιόλαδο, αλάτιsintagi 216

Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνομε το κρέας, το έχομε πρώτα αλατίσει και πασπαλίσει με λίγο ρίγανη, το βράζομε με λίγο νερό, το ξαφρίζομε και όταν απορροφήσει σχεδόν τα υγρά του ρίχνομε το ελαιόλαδο και ανακατεύομε.
Στη συνέχεια ρίχνομε τα πράσα ψιλοκομμένα, τα αλατίζομε λίγο, ανακατεύομε και σκεπάζομε το τηγάνι μας μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα για 6-7 λεπτά περίπου. Έπειτα πασπαλίζομε με την πάπρικα και την ρίγανη, σιγοβράζομε και ανακατεύομε σταδιακά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε την πρασοτηγανιά περιχυμένη με λίγο λεμόνι προαιρετικά.