Top
Βίγλα Πισοδερίου © Χριστίνα Παπατέρπου

Τουρισμος με μοτοσικλετα στη Δυτικη Μακεδονια

Είναι κρυφό μυστικό τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στους λάτρεις της μοτοσικλέτας, πως η Δυτική Μακεδονία είναι εκείνο το κομμάτι της Ελλάδας, το οποίο μπορεί να προσφέρει στον ταξιδιώτη γενναίες δόσεις από ό,τι περιγράφεται ως “μοτοσικλετιστική νιρβάνα”!

Γράμμος © Χριστίνα Παπατέρπου

Γράμμος © Χριστίνα Παπατέρπου

Μικρές πεδιάδες, οροπέδια, βουνά, παραδοσιακά χωριά, λίμνες και ποτάμια κρατιούνται χέρι χέρι (όπου χέρι: δρόμος), περιμένοντας τον ανήσυχο ταξιδιώτη να ανακαλύψει τους μικρούς θησαυρούς τους. 

Ορεινά περάσματα, όμορφοι επαρχιακοί αλλά και βοηθητικοί δρόμοι διασχίζουν απ’ άκρη σ’ άκρη τη Δυτική Μακεδονία, παρέχοντας πάντοτε έναν καταπληκτικό συνδυασμό από στοιχεία που χρειαζόμαστε, για να πούμε με σιγουριά: «αυτή τη διαδρομή, φίλε, πρέπει να την οδηγήσεις με μηχανή».

Δοτσικό © Χριστίνα Παπατέρπου

Δοτσικό © Χριστίνα Παπατέρπου

Εμείς, ως λάτρεις της μοτοσικλέτας και ζώντας χρόνια τώρα σε ένα από τα ομορφότερα και πιο κομβικά κομμάτια της Δυτικής Μακεδονίας, την Καστοριά, σας προτείνουμε τρεις διαδρομές που νομίζουμε πως θα σας ανοίξουν την όρεξη για ό,τι λέμε: «ανεβαίνω στη μηχανή και φεύγω».

Διαδρομη 1η: Καστορια – Φλωρινα – Πρεσπες – Καστορια

Οδηγούμε από την Καστοριά προς τη Φλώρινα, από το ορεινό πέρασμα του Βιτσίου. Πανέμορφος δρόμος, που διασχίζει τα δάση οξιάς του βουνού και επιτρέπει στάσεις σε διάφορα σημεία με θέα, καθώς και σε δροσερές πηγές. Διασχίζοντας την όμορφη πόλη της Φλώρινας, παίρνουμε κατεύθυνση προς το ορεινό πέρασμα Βίγλας – Πισοδερίου και οδηγούμε έναν πανέμορφο δρόμο με αρκετές στροφές και κατεύθυνση τις λίμνες των Πρεσπών.

Πρέσπες © Χριστίνα Παπατέρπου

Πρέσπες © Χριστίνα Παπατέρπου

Μπαίνουμε στο σύμπλεγμα των δρόμων οι οποίοι ενώνουν τα χωριά τόσο της μικρής όσο και της μεγάλης Πρέσπας. Ακολουθώντας μία διαδρομή που ενδείκνυται, μιας και οι αποστάσεις είναι μικρές, μπορούμε να τα ανακαλύψουμε όλα! Κατόπιν παίρνουμε κατεύθυνση προς Καστοριά, και ο δρόμος πλέον είναι παραποτάμιος και μας προσφέρει μοναδικές οπτικές εμπειρίες που μας παραπέμπουν σε… εικόνες wallpaper!

Βίγλα Πισοδερίου © Χριστίνα Παπατέρπου

Βίγλα Πισοδερίου © Χριστίνα Παπατέρπου

Ο δρόμος περνά από τα Κορέστεια, την ιστορική περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου ο διερχόμενος μπορεί να θαυμάσει τους πλινθόκτιστους οικισμούς με το τεράστιο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Από εκεί επιστρέφουμε στη βάση μας, έχοντας διανύσει στο σύνολο περίπου 200 (ασφάλτινα) χλμ.

Καστοριά © Χριστίνα Παπατέρπου

Καστοριά © Χριστίνα Παπατέρπου

Διαδρομη 2η: Καστορια – Γραμμος – Σμολικας – Καστορια

Αναχωρούμε από την πόλη της Καστοριάς προς τον ορεινό όγκο του Γράμμου και περνάμε μέσα από τα χωριά Νεστόριο και Πεύκος. Συναντούμε δάση μαύρης πεύκης, φαράγγια και ορεινά ποτάμια –από τα οποία πηγάζει και σχηματίζεται σταδιακά ο Αλιάκμονας– καθώς και μικρούς οικισμούς που διαδέχεται ο ένας τον άλλον, και ο Γράμμος μάς οδηγεί προς το Επταχώρι και το φαράγγι που τον χωρίζει από τον Σμόλικα.

Σμόλικας - Βάλια Κάλντα © Χριστίνα Παπατέρπου

Σμόλικας – Βάλια Κάλντα © Χριστίνα Παπατέρπου

Κατόπιν συνεχίζουμε προς το πανέμορφο Δοτσικό, με το ιστορικό γεφύρι του, και ανεβαίνουμε ψηλότερα στον Σμόλικα, για να γνωρίσουμε τα ορεινά του χωριά και την καταπληκτική του φύση, τόσο βόρεια όσο και νότια, από το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας.

Σμόλικας © Χριστίνα Παπατέρπου

Σμόλικας © Χριστίνα Παπατέρπου

Όλο αυτό το τμήμα του νομού Γρεβενών χαρακτηρίζεται από μικρούς επαρχιακούς δρόμους οι οποίοι ενώνουν όμορφα γραφικά χωριά και σημεία ενδιαφέροντος (Βενέτικος ποταμός, πέτρινα γεφύρια, παμπάλαια ξωκλήσια και αρχαιότητες). Επιστρέφουμε πάλι προς τον Γράμμο και αυτή τη φορά, μετά το Επταχώρι, κατευθυνόμαστε προς το χωριό Κοτύλη, έτσι ώστε να δούμε και το δεύτερο ασφάλτινο πέρασμα που διέρχεται τον Γράμμο. Από εκεί οδηγούμε πίσω στη βάση μας, έχοντας διανύσει περίπου 300 χλμ.

Διαδρομη 3η: Καστορια – Νταουλι – Βεγοριτιδα – Μουρικι –Καστορια

Ξεκινώντας από την Καστοριά, παίρνουμε τον δρόμο που ενώνει την πόλη με το Αμύνταιο. Οδηγούμε έτσι το ορεινό πέρασμα Νταούλι, το οποίο παρέχει όχι μόνον οδηγική απόλαυση αλλά και θέα στην περιοχή των λιμνών προς το Βέρμιο (Βεγορίτιδα – Πετρών – Ζάζαρη – Χειμαδίτιδα).

Λίμνη Βεγορίτιδα © Χριστίνα Παπατέρπου

Λίμνη Βεγορίτιδα © Χριστίνα Παπατέρπου

Από το χωριό Αετός στρίβουμε προς τους πρόποδες του Βιτσίου, για να επισκεφτούμε το Νυμφαίο, με τον παραδοσιακό οικισμό του και τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, το καταφύγιο της αρκούδας, σε μία περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων. Κατόπιν κατευθυνόμαστε στα πεδινά, προς τη λίμνη Βεγορίτιδα, την περιοχή των ξακουστών αμπελώνων του Αμυνταίου.

Άσκιο (Σινιάτσικο) © Χριστίνα Παπατέρπου

Άσκιο (Σινιάτσικο) © Χριστίνα Παπατέρπου

Από τη Βεγορίτιδα και με κατεύθυνση δυτική πηγαίνουμε προς τις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα. Μικροί επαρχιακοί δρόμοι θα μας οδηγήσουν στους πρόποδες του Μουρικίου όπου και μπορούμε να επισκεφτούμε το εκπληκτικό αρχιτεκτόνημα της ιερής μονής της Παναγίας της Κλεισούρας. Διασχίζοντας το χωριό Κλεισούρα κατευθυνόμαστε προς το χωριό Βλάστη, από το πιο καινούργιο ασφάλτινο δασικό πέρασμα της Δυτικής Μακεδονίας.

Οροπέδιο Βλάστης © Χριστίνα Παπατέρπου

Οροπέδιο Βλάστης © Χριστίνα Παπατέρπου

Απολαμβάνουμε τόσο το πυκνό δάσος οξιάς με τις πηγές του όσο και τη θέα ανάμεσα σε τρεις νομούς (Καστοριάς – Κοζάνης – Φλώρινας), την οποία προσφέρει ο δρόμος στα διάφορα ξέφωτα απ’ όπου περνάει. Από τη Βλάστη και το οροπέδιο με τα λιβάδια της, κατευθυνόμαστε προς το ξακουστό Βογατσικό Καστοριάς, τόπο καταγωγής του Ίωνα Δραγούμη. Τέλος, επιστρέφουμε στη βάση μας, έχοντας διανύσει περίπου 300 χλμ.

Οι διαδρομές που σας προτείνουμε είναι ενδεικτικές, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον άλλες τόσες και προς διαφορετικές κατευθύνσεις, μέσω των οποίων μπορείτε να γνωρίσετε τον μαγικό αυτόν τόπο που η Γεωγραφία ορίζει ως Δυτική Μακεδονία!

Υ.Γ. Για τους φίλους και τις φίλες, για τους οποίους και τις οποίες η περιπέτεια ποτέ δεν είναι αρκετή, και η μοτοσικλέτα τους τούς το επιτρέπει, οι παραπάνω -και ακόμη περισσότερες- διαδρομές μπορούν να πραγματοποιηθούν από δασικούς χωματόδρομους ή και εκτός δρόμου. 


 

Χριστίνα Παπατέρπου

Η Χριστίνα Παπατέρπου είναι λάτρης του δικυκλισμού, και ιδιοκτήτρια του bike-friendly ξενώνα “Βυσσινόκηπος” στον Απόσκεπο Δήμου Καστοριάς.

error: Προστατευμένο περιεχόμενο! Content is protected!