Top
Γεφύρι Μόρφης © Δήμος Βοϊου

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, και πιο συγκεκριμένα στον Δήμο Βοϊου μπορείτε να επισκεφτείτε 4 εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και απαράμιλλης ομορφιάς πέτρινα γεφύρια. Χτισμένα όλα αιώνες πριν για να βοηθήσουν τις μετακινήσεις κατοίκων και κοπαδιών, στέκουν ακόμα αγέρωχα και περιμένουν τους επισκέπτες τους να τα θαυμάσουν και να τα φωτογραφήσουν. 

Γεφύρι Ανθοχωρίου

Το γεφύρι του Ανθοχωρίου είναι το μεγαλύτερο σε μήκος πέτρινο γεφύρι της Μακεδονίας, φθάνοντας τα 49 μέτρα, ενώ το πλάτος του είναι 2,7 μέτρα. Αποτελείται από 4 τόξα, εκ των οποίων το μεγαλύτερο έχει ύψος 9 μέτρα και άνοιγμα 15.

Το βορινό ακρόβαθρο στηρίζεται σε βραχώδες σχεδόν κατακόρυφο πρανές. Το γεφύρι συνέδεε εμπορικά τα Γρεβενά με το Τσοτύλι και αποτελούσε πέρασμα για τα κοπάδια της Πίνδου που ξεχειμώνιαζαν στη Θεσσαλία. Αργότερα αποτελούσε τμήμα του παλιού χωματόδρομου που ένωνε τις δύο πόλεις, ενώ ο σημερινός ασφαλτοστρωμένος δρόμος το έχει παρακάμψει ακριβώς από δίπλα. Συνηθίζεται να αποκαλείται ‘’Γεφύρι του Τσακνοχωρίου’’, όπως ήταν παλιά η ονομασία του Ανθοχωρίου, αλλά και ‘’Γέφυρα Πραμόρτσα’’. Η ακριβής χρονολογία κατασκευής του είναι άγνωστη , όμως σύμφωνα με μαρτυρίες έχει κτιστεί πριν το έτος 1770.

Ο θρύλος το θέλει να έχει κτιστεί με την χορηγία κάποιου μεγαλοκτηνοτρόφου. Όταν όμως αυτός προσπάθησε να διαβεί με το κοπάδι και την οικογένειά του τον ποταμό, μία απότομη και ορμητική ροή έριξε την μονάκριβή του κόρη.

Το γεφύρι επισκευάστηκε το έτος 1937 και το 1970, όταν χαρακτηρίστηκε και ως διατηρητέο μνημείο. Βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το Ανθοχώρι στο δρόμο που το συνδέει με το Κληματάκι και το εγκαταλελειμμένο Παρόχθιο.

Πέτρινο Γεφύρι Ανθοχωρίου © Δήμος Βοϊου

ΓΕΦΥΡΙ ΣΒΟΛΙΑΝΗΣ

Αδιαμφισβήτητα είναι ένα από τα ομορφότερα και εντυπωσιακότερα, από άποψη στατικής, πέτρινα γεφύρια της Ελλάδος . Απέχει μόλις 1,5 χλμ. Από τον οικισμό της Αγίας Σωτήρας, στο άνω ρου του ποταμού Πραμόριτσα. Μπορεί κανείς να το επισκεφθεί είτε ξεκινώντας από το κέντρο του χωριού, είτε διανύοντας την μισή απόσταση με αφετηρία την στροφή της εθνικής οδού που βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Το δίτοξο γεφύρι κτίστηκε το έτος 1851, αφού είχε προηγηθεί στην ίδια τοποθεσία το χτίσιμο ενός νερόμυλου. Ένα πολύ μεγάλο τόξο πατάει σε βράχο, δημιουργώντας την εντύπωση ότι είναι φυσική συνεχειά του και μαζί με ένα μικρότερο δίνουν απότομη κλίση στο γεφύρι.

ΓΕΦΥΡΙ ΜΟΡΦΗΣ

Από την Μόρφη μπορεί κανείς να επισκεφθεί το δίτοξο γεφύρι της Τσούκας, στον ποταμό Πραμόριτσα, χτισμένο επάνω σε μία πανέμορφη τοποθεσία. Το γεφύρι παλιά συνέδεε τους οικισμούς Μόρφης, της Κορυφής, της Χρυσαυγής και της εγκαταλελειμμένης σήμερα Τσούκας. Στην περιοχή του βουνού της Τσούκας όπου οι Μορφιώτες είχαν τα χωράφια και τα βοσκοτόπια τους. Επίσης το γεφύρι παλιότερα αποτελούσε τμήμα της βλαχόστρατας. Πρόκειται για το παλαιότερα χρονολογημένο γεφύρι του Βοΐου. Είναι εύκολη η πρόσβαση μέσω του σηματοδοτημένου μονοπατιού που συνδέει την Μόρφη με την Χρυσαυγή, είτε από την πλατεία της Μόρφης που απέχει μόλις 35’ είτε από την παλαιά Εθνική οδό που βρίσκεται πιο χαμηλά και απέχει μόλις 25’.

Γεφύρι Μόρφης © Δήμος Βοϊου

Γεφύρι Χρυσαυγής

Κάτω από την Μόρφη, ο Πραμόριτσας ενώνεται με το Παλιομέγερο, ένα ρέμα πλούσιο σε νερά που πηγάζει από τον Τάλιαρο και διέρχεται πολύ κοντά στην Χρυσαυγή. Σύμφωνα με την παράδοση, το μονότοξο γεφύρι που βρίσκεται εδώ  κτίστηκε το έτος 1854 με την χορηγία ενός ληστή , του Νικολάου Ζάρμπου, από το Πολυνέρι Γρεβενών. Ο ληστής είχε την φήμη του τρομερού και αδίστακτου και αποτελούσε μάστιγα για τα χωριά του Βοϊου και των Γρεβενών. Σε μία καταδίωξή του από τα Τούρκικα αποσπάσματα κατάφερε να περάσει το ρέμα που εκείνη την μέρα ήταν πλημμυρισμένο από νερά και ζήτησε από τους Χρυσαυγιώτες να τον κρύψουν στα σπίτια τους. Όταν οι Τούρκοι ήρθαν στο χωριό οι κάτοικοι αρνήθηκαν τα πάντα και ως αντάλλαγμα του ζήτησαν να χρηματοδοτήσει το χτίσιμο του γεφυριού που θα επιτηρούσε ο ίδιος από τον παρακείμενο νερόμυλο.

Πρόκειται για ένα άκρως εντυπωσιακό γεφύρι ύψους 9 μέτρων , στηρίζεται και από τις δύο μεριές σε πράνη εκεί όπου τα κοίτη του Παλιομάγερου στενεύει αρκετά. Το μήκος του φτάνει τα 25 μέτρα και το πλάτος του τα 3 ενώ το άνοιγμα του τόξου φθάνει τα 14,2 . Το 1984 πραγματοποιήθηκε η επισκευή του γεφυριού.

Βρίσκεται σε απόσταση 10 λεπτών κατηφορικής διαδρομής από την πλατεία της Χρυσαυγής επάνω στο μονοπάτι που ένωνε το χωριό με την Μόρφη και τον Πεντάλοφο. Το περιβάλλον τοπίο έχει διαμορφωθεί κατάλληλα και αποτελεί σήμερα χώρο αναψυχής για κατοίκους και επισκέπτες. Περισσότερες πληροφορίες για το γεφύρι της Χρυσαυγής και τον καταρράκτης της εδώ.

Γεφύρι Χρυσαυγής © Δήμος Βοϊου

error: Προστατευμένο περιεχόμενο! Content is protected!